Genişletilmiş Metal
Genişletilmiş Metal; Yaklaşık 140 yılı aşkın süredir var olan genişletilmiş metal, dünyada ve ülkemizde inşaat yapılarından ev gereçlerine, otomobillerden gemilere, elektrikli aletlerden müzik ekipmanlarına, spor tesislerinden süs eşyalarına, çevre düzenlemesinden yürüyüş yollarına kadar birçok alanda kullanılmıştır. Günümüzde de sağladığı kullanım avantajları nedeni ile mimari alan, cephe işleri gibi daha birçok sektörde yaygın ve sık kullanılan bir ürün olmaya devam etmekte, hayatın her alanında bir çözüm aracı olmaktadır. Peki, genişletilmiş metal nasıl üretilir, hammaddesi, kullanım alanları, fiyatları ve kullanım avantajları nelerdir?
Genişletilmiş Metal Nedir?
Genişletilmiş Metal; sacların uzatılması ile üretilir. Hiçbir şekilde birleştirme ve kaynak işlemi uygulanmadan tek parça halinde ortaya çıkar. Delikli saç olarak da bilinen genişletilmiş metal hava ve ışık geçirgenliğine sahip, örgü deseni gibi bir şekil oluşturmak için gerilmiş ve işlenmiş metal levha çeşididir. Genişletilmiş metal ürünleri üretilirken hammadde işlemi önce sıcak olarak uygulanır, sonrasında daha kusursuz ve düz bir yapı elde etmek için soğuk haddeleme işlemi yapılır. Saca uygulanan pres ise soğuk işlem anında verilerek elde edilir. Saca yapılan bu pres süreci, uygulanan diğer işlemlere göre daha ekonomik ve kolay bir uygulama sağlar.
Örgü sistemi (levha üzerindeki açıklıklar) sayesinde genişletilmiş metal ürünlerinin maliyeti ve ağırlığı azalır, rüzgâr direnci minimum seviyeye iner. Örgü sistemi metal levhaya havalandırma ve ışık sağlayarak ürünü birçok alan ve uygulama için etkili bir çözüm haline getirir. Son yıllarda birçok sektörde oldukça yaygın olarak kullanılan bu ürün için en çok tercih edilen metaller; paslanmaz çelik, paslanmaz alüminyum, bakır ve çinkodur. Bunların yanında titanyum kullanımına da rastlanmaktadır. Uzman eller tarafından üretilen genişletilmiş metal ürünleri son derece uzun ömürlü, dayanıklı, ekonomik ve kullanışlı çözümler sunar.
İnşaat sektöründe “mesh” olarak da adlandırılan bu metal ürünleri aynı zamanda delikli sac olarak da adlandırılır. Delikli sac türleri başlıca; Slot Delikli Sac, Platform Delikli Sac, Panjur Delikli Sac, Yuvarlak Delikli Sac, Çokgen Delikli Sac, Kare Delikli Sac ve Panjur Delikli Sac modellerinden oluşur.
Genişletilmiş Metal Avantajları Ve Fiyatları
Genişletilmiş metal, çok yönlü kullanım alanı, estetik özellikleri, pratik ve ekonomik olması ve sahip olduğu diğer özellikleri bakımından birçok avantajı birlikte barındırır. İnşaat, otomotiv, beyaz eşya, dekorasyon, tarım ve hayvancılık, güvenlik ve çevre düzenlemesi, gemi sanayi gibi birçok sektör tarafından kullanılan ve günlük hayatımızda birçok yerde karşımıza çıkan bu ürün, kullanılacağı alanın ihtiyaç ve gereklerine göre tasarlanabilir. Üretiminde müşteri istek ve beklentileri göz önüne alınır, ilgili proje ve alana en uygun ölçü ve şekillerde tasarlanır, kesilir ve teslim edilir. Bu ürünün başlıca kullanım avantaları şu şekilde sıralanabilir:
- Her şeyden önce uzun ömürlü ve ekonomiktir. Üretim şekli, üretildiği hammadde ve tasarımı sayesinde, yüksek mukavemet gücü sunar. Tek parça üretildiği ve kaynak kullanılmadığı için kopmaz, ayrılmaz, rüzgâra karşı dirençlidir, devrilmez. Darbelere karşı dayanıklıdır ve uzun yıllar kullanılabilme avantajı sağlar.
- Genişletilmiş metal; güvenlik, estetik ve dekorasyon, depolama, havalandırma, koruma, bölme gibi çok yönlü bir kullanım sunar.
- Örgü deseni vasıtası ile ışık kaynağını önlemez ve hava geçirimi sağlar.
- Şık bir görünümü olduğundan kullanılan alanın dekorasyonunu bozmaz, tam aksine göze hitap eder, şık ve estetik bir görüntü sağlar.
- Metrekareye düşen ağırlığı yüksek olmadığı için kullanımı pratiktir. Bu yönü ile depolama, montaj ve nakliye avantajı sağlar.
- Genişletilmiş metal ürünleri enerji tasarrufu sağladığı gibi ses izolasyonu da sağlar bu sayede ses kirliliğinin de önüne geçilir.
- Kullanım alanı çok geniş olduğu için hem çeşitli sektörlerdeki projelere hem de günlük hayatta karşılaşılan sorunlara etkili ve kalıcı çözümler sunar.
- Görüş alanını kısıtlamaz, açık bir görüş sunar bu yönü ile yürüyüş yolları, spor tesisleri, tarım ve hayvancılık sektörü, güvenlik sektörü gibi birçok alanda kullanımı son derece avantajlıdır.
Hammadde Olarak Genişletilmiş Metal Ve Kaplama Çeşitleri
Genişletilmiş metal ürünü, kullanılacağı alan (mimari, endüstri alanı, v.d.), uygulanacağı farklı proje ve konsepte bağlı olarak çeşitli hammadde ve kaplama alternatifleri ile tasarlanabilir. İlgili proje ve kullanım alanına göre farklı kalınlıklarda ve farklı genişliklerde üretimi yapılan genişletilmiş metal ürünler için kullanılacak alan ölçüleri belirlenir. Daha sonra üretilecek levha sayısının belirlenmesi işlemine geçilir. Bu ürünler için kullanılan hammadde ve kaplama çeşitleri şöyledir:
Hammadde Çeşitleri:
Çok yönlü kullanım alanına sahip olan genişletilmiş metal ürünler kullanılacağı sektör, kullanım alanı ve kullanım amacına göre farklı metallerden üretilebilmektedir. Bu ürünler için yaygın olarak kullanılan başlıca metaller; paslanmaz çelik, paslanmaz alüminyum, bakır ve çinkodur. Bunların yanında bazı alanlarda titanyum kullanımına da rastlanmaktadır
Kaplama Çeşitleri
- Sıcak Daldırma Galvaniz:Adından da anlaşılacağı üzere sıcak daldırma, çelik ya da demirin çinko dolu sıcak havuzlara batırılıp çıkartılması yolu ile gerçekleşir. Bu yöntem ile metalin üzeri zırh gibi kaplanır. Bu sayede ürünün direnci kaybolmaz, yıllarca bakım gerektirmez ve her ortamda paslanmanın önüne geçer. Sıcak daldırma galvaniz yöntemi uzun dayanım ömrü ve montaj avantajı sağladığı için çelik yapılarda sıklıkla tercih edilen bir yoldur.
- Elektro Galvaniz:Standart bir kaplama işlemi de elektro galvanizdir. Bu işlemle yüksek oranda dönüştürülebilir ve kirlilik ile atık durumu minimum seviyeye indirilir. Bu işlem metalin ömrünü uzatır, genişletilmiş metal ürünlerinin her türlü olumsuz koşula karşın paslanmasının önüne geçer.
- Elektrostatik Boya:Çevre dostu bir kaplama işlemidir. Normalden daha az boya ile çok daha geniş alanların boyanabilmesine olanak sağlar. Geleneksel boya yöntemlerine göre uygulaması kolay olduğu gibi ürüne dayanıklılık ve parlaklık kazandırır. Geniş bir renk alternatifinin yanında, parlak ve şık bir kaplama elde edilir. Ekonomik olduğu kadar ürünün dayanıklılığını da son derece arttırır.
- Eloksal:Bu kaplama çeşidi alüminyum ürünlere özel bir yöntemdir. Korozyona maruz kalan alüminyumun mukavemetinin azalmasının önüne geçer. Bu sayede uygulanan ürünün ömrünü ve direncini arttırır. Kaplama yapılacak olan yüzeyde isteğe göre parlak ya da mat bir görüntü elde edilebilir. Bu uygulama da geri dönüşüm sağlanan çevre dostu bir uygulamadır. Uygulanacak olan yere göre farklı renk seçenekleri ile dekoratif bir görüntü sağlar.
Genişletilmiş Metal Kullanım Alanları Nelerdir?
Genişletilmiş metal ürünleri şık görünümü, dekoratif özellikleri, çok yönlü kullanım alanı, pratikliği, ekonomik avantajları, dayanıklı olması gibi birçok avantaj sağladığından kullanım alanı çok geniştir. Dünyada ve ülkemizde çok çeşitli sektörlerde kullanılmakta ve günlük hayatta birçok yerde karşımıza çıkmaktadır. Yaygın kullanımından dolayı, ülkemizde genişletilmiş metal Ankara, İstanbul gibi büyük sanayi şehirlerinin yanında diğer birçok şehirde erişilebilir bir üründür. Kullanım alanları başlıca şunlardır:
- İnşaat sektörü,
- Otomotiv sanayi,
- Tarım ve hayvancılık sektörü,
- Gemi sanayi,
- Zirai araç ve gereçler,
- Maden ocakları,
- Spor tesisleri,
- Dekorasyon amaçlı kullanılan bazı araç ve gereçler,
- Yürüyüş parkurları, çitler ve diğer çevre düzenleme alanları,
- Elektrikli aletler,
- Müzik ekipmanları,
- Bölme duvarlar,
- Asansörler,
- Ev gereçleri (raf, lamba korumaları, beyaz eşya, süs eşyaları v.b.)
- Asma tavanlar,
- Izgara döşemeleri,
- Havalandırmalardır.
Geniş kullanım alanı ile ön plana çıkan genişletilmiş metal tasarımı ihtiyaçlarınızı 25 yılı aşkın süredir hizmet veren Sistem Platform ile hemen iletişime geçerek karşılayabilirsiniz.